Czosnek (jego właściwości leczniczne)

czosnekCzosnek pochodzi z rodziny liliowatych. Czosnek charakteryzuje się posiadaniem skróconej łodygi zamiast korzenia. Istnieje wiele odmian czosnku, najbardziej popularna, to Allum sativum.

Podstawowe właściwości czosnku:

  • antybiotyk,
  • przeciwkaszlowy,
  • przeciwrobaczycowy (przeciw robakom jelitowym),
  • reguluje nadczynność tarczycy,
  • rozluźnia mięśnie,
  • wspomaga trawienie,
  • moczopędny,
  • przeciwcukrzycowy,
  • zwalcza nadciśnienie,
  • rozkurcza serce,
  • zapobiega miażdżycy,
  • zapobiega zakrzepom,
  • obniża poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi,
  • działa ogólnie rewitalizująco oraz jako środek regenerujący.

Czosnek jest bogaty w cukry, białka, potas, fosfor, siarkę, jod i krzem, a ponadto zawiera witaminy A, B1, B2, B3 i C.

Czosnek zawiera:

  • Alicynę, silny naturalny antybiotyk, w wielu przypadkach silniejszy niż penicylina i tetracykliny.
  • Ajoen, składnik odkryty przez dr Erica Blocka z University of New York, hamuje tworzenie się zakrzepów krwi w tętnicach i w ten sposób zapobiega udarom. Pomaga również kontrolować poziom cholesterolu we krwi.
  • Selen. Czosnek jest bogaty w ten konieczny składnik, potrzebny do neutralizacji wolnych rodników i dlatego zapobiega niezliczonej ilości chorób. Selen jest przeciwutleniaczem, pomagającym w zwolnieniu skutków utleniania się w komórkach i starzenia się. W połączeniu z witaminami A i E zwiększa się ich siła odmładzająca.
  • Saponiny, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając w ten sposób udarom.
  • Fruktozę, węglowodan pobudzający układ immunologiczny.

Dzięki tym cechom czosnek cieszył się wielką sławą od czasów starożytnych. Babilończycy używali go 3 000 lat p.n.e., uważając go za cudowną roślinę. Stosowali go w chorobach układu oddechowego oraz przy zakażeniach skóry, włączając w to trąd. Był używany także do usuwania z organizmu ameb i robaków jelitowych.

Izraelczycy uważali czosnek za cudowną roślinę i jest on wspomniany w Biblii przez Mojżesza.

W Egipcie czosnek jest wymieniany przez historyka Herodota, który wspomina napis wykonany w wielkiej piramidzie Cheopsa, informujący, że czosnek był codziennie podawany robotnikom.
Obecnie Egipcjanie jedzą czosnek przed zawodami sportowymi. Podobne historie mogą być opowiedziane o Grecji, gdzie Arystoteles wspomina czosnek, mówiąc: „Leczy wodowstręt i jest łagodnym środkiem przeczyszczającym.”

Hipokrates w roku 460 p.n.e. polecał czosnek sportowcom, którzy startowali w igrzyskach olimpijskich. Wielki wzrost znaczenia czosnku nastąpił w wiekach średnich i trwa do dzisiaj.

Czosnek przyjmowany z tymiankiem zwielokrotnia jego siłę antybiotyczną i czyni go łatwiej strawnym. Czosnek połączony z lecytyną ma wielką siłę wchłaniania.

  • Moc antybiotyczna i przeciw zarazkom

Jest skuteczny przeciwko bakteriom, takim jak staphyloccus, streptococcus, salmonella i zarazki, które powodują biegunkę i infekcje żołądkowo-jelitowe oraz oskrzelowo-płucne. Przeciwdziała także dolegliwościom spowodowanym przez grzyby, jak grzybica termatofitowa i kandydiaza.

  • Środek zapobiegający przekrwieniu płuc

Działa jako skuteczny środek zapobiegający przekrwieniu płuc i pomaga rozrzedzić szkodliwą, zakaźną wydzielinę z oskrzeli. Pomaga również zapobiegać katarowi i grypie. Dr Irvin Ziment, specjalista w zakresie chorób płuc, stwierdza że czosnek i niektóre rodzaje ostrej papryki (chili) dobrze działają jako środki wykrztuśne.

  • Niszczy pasożyty i robaki

Od najdawniejszych czasów używano ząbków czosnku do pozbycia się owsicy (robaków jelitowych u dzieci). Skuteczny przy całkowitym usuwaniu ameb.

  • Nadczynność tarczycy

Czosnek zawiera dużo jodu, który pomaga ludziom cierpiącym na nadczynność tarczycy spowodowaną brakiem tego minerału.

  • Wzmacnia mięśnie

Przyjmowanie czosnku wzmacnia siłę i wytrzymałość mięśni. Również wspaniale rozluźnia mięśnie.

  • Wspomaga trawienie

Przyjmowanie czosnku zapobiega w sytuacji stresowej blokadzie soków żołądkowego, trzustkowego i jelitowych,odpowiedzialnych za trawienie pokarmu. Pomaga także utrzymywać układ pokarmowy rozluźniony i w dobrym stanie.

  • Moczopędny

Czosnek jest moczopędny z powodu zawartych w nim olejków i cukrów o niskiej masie cząsteczkowej.

  • Przeciwcukrzycowy

Czosnek jest bardzo pomocny w przypadku cukrzycy, ponieważ wzmagając wydzielanie insuliny, obniża poziom glukozy we krwi. Funkcją insuliny jest utrzymanie normalnego poziomu cukru we krwi.

  • Obniża wysokie ciśnienie krwi

Czosnek działa jak środek rozszerzający naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i pomaga w ten sposób obniżyć ciśnienie krwi. Badania wykazują wystąpienie tego efektu u 75% ludzi.

  • Środek rozluźniający serce

Czosnek reguluje rytm serca, pomagając zapobiegać arytmii. Jest to bardzo pomocne dla ludzi, którzy mają przyspieszoną czynność serca i arytmię serca.

  • Redukuje poziom cukru we krwi

Wykazano, że czosnek ułatwia zmniejszenie ilości lipoprotein o małej gęstości (niebezpiecznych) od 7 do 22% i wzrost lipoprotein o wysokiej gęstości (pożądanych) od 15 do 31% oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów od 17 do 20%. Badania przeprowadzone na różnych uniwersytetach, m.in. w Monachium, Center of Research Clinics w Nowym Orleanie, Departament of Medicine at the New York Medical College, uniwersytecie oksfordzkim, Medical College w Tagore w Indiach oraz w innych znanych instytucjach wykazały redukcję szkodliwego cholesterolu (HDL) u pacjentów, którym codziennie podawano niewielkie ilości czosnku.

  • Stwardnienie tętnic i zakrzepy

W 1990 roku naukowcy sponsorowani przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i uniwersytet stanowy w Pensylwanii zebrali się na pierwszej dorocznej konwencji na temat: „Znaczenie zdrowotne czosnku i jego składników”. Naukowcy z różnych instytucji zaprezentowali swoje badania, w których był oceniany pozytywny wpływ czosnku w zapobieganiu stwardnieniu tętnic. Badania dokonane przez Chitani i Borida wykazują, że codzienne przez miesiąc spożywanie czosnku zmniejsza krzepnięcie i powoduje niszczenie skrzepów od 72 do 85%.

  • Środek rewitalizujący

Od najdawniejszych czasów czosnek wiązano z energią, siłą fizyczną i dodawaniem siły sportowcom.


Źródło: “O zdrowie zadbaj sam: 200 chorób i naturalne sposoby ich leczenia.” Enrique Garza

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s